Placuszki z jabłkami

2 spore jabłka, 2 żółtka, 3 szklanki mleka, 4 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, szczypta soli, paczka cukru waniliowego, tłuszcz do smażenia

W miseczce rozbić trzepaczką żółtka z mlekiem. Segment Warszawa Białołęka. Następnie – nie przerywając ubijania – dodawać stopniowo mąkę, cukier i sól. Ciasto powinno stanowić dość gęstą, jednolitą masę.

Segment Warszawa Białołęka
http://www.dsm-dewelopment.pl
Nowe domy szeregowe, segmenty i mieszkania.
Osiedle mieszkaniowe na warszawskiej Białołęce.

Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, wydrążając od strony ogonka, i pokrajać w talarki. Na patelni silnie rozgrzać tłuszcz i smażyć w nim krążki jabłek maczane po obu stronach w cieście. Każdy placuszek trzeba smażyć ok. 5 minut z obu stron. Jeść na zimno lub na gorąco, posypane cukrem waniliowym.

Zimne placuszki można zabrać na wycieczkę z domu. Na gorąco można je zrobić na letnisku.

Podobne wpisy