Zapiekanka z podgrzybków lub innych grzybów

1,5 kg grzybów, 150 g suchej bułki, 2 łyżki mleka, 5 jajek, 2 cebule, 4 łyżki masła, sól, tarta bułka Grzyby oczyścić z piasku, mchu i igliwia, umyć i bardzo drobno pokrajać. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać z łusek, opłukać i skrajać w drobną kostkę.

W garnku stopić 2 łyżki masła, włożyć osolone grzyby wymieszane z cebulą, podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić, aż grzyby zmiękną. Wtedy zdjąć pokrywkę i odparować sok. Następnie odcisnąć bułkę z nadmiaru mleka i rozetrzeć łyżką na masę. Wymieszać z grzybami. Potem dodać żółtka roztarte z łyżką masła i sztywną pianą z białek. Delikatnie wymieszać z grzybami.

Prodiż wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przełożyć do niego masę grzybową i zapiec. Grzyby zapiekane należy jeść natychmiast po upieczeniu. Podaje się je polane surowym, stopionym masłem, posypane drobno posiekaną zieleniną. Do zapiekanki najlepsze są ziemniaki z wody i zielona sałata albo sałatka z pomidorów.