Węgierska zupa rybna

1,5 kg ryb rzecznych (karpi, węgorzy, okoni, płoci), 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, 8 łyżek octu 5%, 2 listki laurowe, 2 małe cebule, pieprz, sól, 4 marchwie, 4 pietruszki, 2 łyżki drobno pokrajanej natki pietruszki, 2 łyżki smalcu, 2 łyżki mąki, łyżka papryki w proszku

Ryby wypatroszyć, umyć i pokrajać w dzwonka. Zalać zimną wodą z solą, cukrem, octem i przyprawami. Gotować na małym ogniu, aż ryby będą miękkie. Odcedzić czysty rosół, a ryby odłożyć. Do rosołu włożyć oczyszczoną marchew i pietruszkę, pokrajane jak na zupę jarzynową i gotować, aż będą miękkie. Przez ten czas ryby oczyścić z ości, podzielić na kawałki i odłożyć na salaterkę.

Na patelni zrobić zasmażkę ze smalcu i mąki, dodać paprykę i natkę pietruszki. Rozcieńczyć niedużą ilością rosołu, wlać do zupy, dodając też śmietanę. Gotować 10 minut na małym ogniu. W ostatniej chwili dołożyć rybę. Podawać z grzankami.