Spaghetti z jajkami

2 jajka, 400 g spaghetti, 4 łyżki utartego ostrego sera, np. oszczypka, łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, 150 g wędzonego boczku lub podgardla, 3 łyżki masła, sól, pieprz

Jajka wybić do miseczki i roztrzepać je jak na jajecznicę, dodając utarty ser, sól, natkę i dużą ilość pieprzu. Ugotować spaghetti. Równocześnie na dużej patelni podsmażyć na maśle pokrajany w drobną kostkę boczek. Odcedzone, jeszcze wilgotne i bardzo gorące spaghetti wyłożyć na podsmażony boczek i chwilę podgrzewać mieszając. Zdjąć z ognia, polać masą z jajek, energicznie zamieszać, aby jajka ścięły się w gorącym makaronie. Natychmiast podawać.

Najlepiej całe to danie zrobić na wycieczce, jeśli są warunki do gospodarowania. Jeżeli nie – to można zabrać z domu ugotowany, gorący makaron w szerokim termosie, a na pikniku usmażyć boczek, podgrzać makaron i wykończyć sosem z jajek.