Spaghetti z groszkiem i szynką

400 g spaghetti, mała puszka groszku konserwowego, pół cebuli, 2-3 łyżki masła, 100 g szynki, 4 łyżki utartego sera, pół filiżanki bulionu z kostki, sól, pieprz

W dużym garnku zagotować 10-krotnie więcej wody niż spaghetti. Gdy woda zacznie wrzeć, osolić ją w proporcji łyżeczka na 1 I wody. Wziąć w rękę wiązkę spaghetti i wkładać do wody nie łamiąc, lecz wkręcając do garnka w miarę jak kluski miękną w wodzie. Gdy wejdą całe, zamieszać widelcem, aby się nie sklejały. Gotować na zmniejszonym płomieniu uważając, żeby się nie przegotowały – muszą być jędrne. Czas gotowania podany jest zwykle na opakowaniu, jeśli nie, to trzeba kluski próbować. Gdy makaron jest ugotowany, należy gwałtownie przerwać gotowanie, wlewając do garnka zimną wodę. Natychmiast potem odcedzić. Makaron powinien być lekko wilgotny i bardzo gorący. Można włożyć do niego kawałek masła, żeby się nie sklejał. Spaghetti wkłada się do wygrzanej wrzątkiem wazy, polewa sosem i obficie posypuje utartym serem.

Sos przyrządza się w następujący sposób: w maśle należy zrumienić drobno posiekaną cebulę, następnie dodać groszek osączony z zalewy, bulion oraz pokrajaną w kostkę szynkę. Doprawić solą i pieprzem, doprowadzić mieszając do wrzenia, chwilę gotować na małym płomieniu, aby przemieszały się smaki, i polać spaghetti.