Spaghetti z groszkiem i pieczarkami

400 g spaghetti, pół puszki groszku konserwowego, duża cebula, pół pęczka natki pietruszki, 150 g pieczarek, 2 łyżki masła, pół buteleczki śmietanki, sól

Drobno pokrajaną cebulę i bardzo drobno posiekane pieczarki dusić w maśle do czasu, aż cebula zacznie się złocić. Potem dodać śmietanę w takiej ilości, aby pokryła grzyby, i doprawić solą. Groszek dołożyć wtedy, gdy pieczarki zmiękną, dolać też resztę śmietanki. Gdy sos zagotuje się kilka razy, jest gotowy.

Przygotowane spaghetti (str. 122) rozłożyć na talerze, polać każdą porcję sosem i posypać z wierzchu utartym serem i drobno posiekaną natką pietruszki. Na wycieczkę zabiera się gorące spaghetti w jednym termosie, a sos – w drugim. Utarty ser – w słoiczku.