Spaghetti po włosku

2 łyżki oliwy lub oleju, łyżka drobniutko pokrajanej cebuli, ząbek czosnku, łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, 4 pomidory, szklanka soku pomidorowego, łyżeczka listków rozmarynu świeżego lub suszonego, pieprz, sól, 400 g spaghetti, 4 łyżki utartego żółtego sera, kostka bulionu

Zagrzać w rondelku oliwę i podsmażyć w niej cebulę, rozgnieciony czosnek oraz natkę. Po chwili dodać pomidory sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrajane na kawałki, zamieszać i gotować na małym płomieniu. Następnie dolać kilka łyżek soku pomidorowego, dodać listki rozmarynu i bazylii, pieprz i sól do smaku, wymieszać, przykryć i gotować kilka minut nie zwiększając płomienia. Na koniec wlać resztę soku pomidorowego podgrzanego tak, aby rozpuściła się w nim kostka rosołowa. Chwilę gotować na zwiększonym płomieniu, aby sos się zagęścił.

Ugotowane spaghetti rozłożyć na talerze, polać sosem i posypać obficie utartym serem. Na wycieczkę zabiera się gorące spaghetti w dużym termosie, a sos – w mniejszym, W słoiczku twistowym – utarty ser.