Sok z czarnego bzu

1 kg czarnego bzu, 250 g cukru

Dojrzałe baldachy czarnego bzu umyć i widelcem osmyknąć owocki z szypułek. Wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej wody, a gdy popękają i puszczą sok – przetrzeć przez sito lub zmiksować. Czysty sok osłodzić i lekko rozcieńczyć wrzącą wodą. Wlać do wygotowanych butelek lub twistowych słoików, zamknąć szczelnie i pasteryzować w dużym garnku z gorącą wodą w małych słoikach – 15 minut, a w dużych – 25 minut.

Można też sok doprowadzić do wrzenia i przelać do gorących butelek lub słoików, zamknąć szczelnie i wstawić pod koc do wystygnięcia, przewrócone do góry dnem. Sok z czarnego bzu można dodawać do kompotów, galaretek, koktajlów i pić w naturalnej postaci. Ma również właściwości lecznicze przy przeziębieniach i grypie.