Serdelki z jabłkami

4 serdelki, 2 łyżeczki musztardy, 4 łyżki stopionego masła, 2 jabłka, sok z cytryny

Musztardę należy zmieszać z dwiema łyżkami stopionego masła. Serdelki umyć, wytrzeć do sucha, poprzekrawać wzdłuż na połowy i posmarować musztardowym sosem. Jabłka umyć i usunąć z nich gniazda nasienne bez przekrawania i obierania, np. wydrążyć skrobaczką do ziemniaków lub specjalną łyżeczką, zaczynając od miejsca, z którego wyrasta ogonek. Potem pokrajać je poprzecznie w bardzo grube plastry, maczając po obu stronach w sosie przygotowanym z dwu łyżek stopionego masła i soku z cytryny.

Gdy wszystko jest gotowe, kładzie się serdelki obłożone jabłkami na bardzo silnie nagrzanym ruszcie i opieka najpierw od spodu, a potem od strony przecięcia. Można oprzeć serdelki na krążkach jabłek, aby lepiej przemieszał się ich aromat.

W taki sam sposób można piec kiełbasę.