Sangria

Sangria I

8 łyżek soku pomarańczowego z puszki, 4 łyżki soku cytrynowego, butelka czerwonego wytrawnego wina, szklanka koniaku, cytryna, szklanka mieszanych owoców

Do szklanego dzbanka wrzucić 10 kostek lodu i wlać sok z pomarańczy i cytryny, a następnie wino i koniak. Do napoju wrzucić świeże owoce i cytrynę pokrajaną w cienkie plasterki. Zamieszać i pozostawić w lodówce, aby smaki przemieszały się. Po upływie 30 minut napój można podawać. Rozlewa się go do wysokich szklanek, wkładając także owoce i lód.

 

Sangria II

2 cytryny, 2 jabłka, 2 gruszki, 6 łyżek cukru, butelka czerwonego wytrawnego wina, butelka gazowanej wody mineralnej

Cytryny bardzo starannie umyć i pokrajać w plasterki. Jabłka i gruszki umyć, obrać ze skórki, wyjąć gniazda nasienne i pokrajać w grubą kostkę. Włożyć owoce do szklanego dzbanka, zasypać cukrem i zalać winem. Zamieszać i wstawić do lodówki co najmniej na 2 godziny. Podając rozcieńczyć wodą mineralną. Do szklanek włożyć owoce i kostki lodu razem z winem.