Sałatka z owoców mieszanych

Jabłko, gruszka, 8-10 śliwek, plaster melona (jeśli jest), 15 jagód winogron (jeśli są), cukier, syrop owocowy

Wszystkie owoce bardzo starannie umyć. Jabłko i gruszkę obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokrajać w kosteczkę. Winogrona przekrajać na połówki i usunąć pestki. Śliwki również przekrajać na połowy, wyjąć pestki i pokrajać w kostkę. Melon po usunięciu skóry i pestek pokrajać w małe płatki. Wymieszać wszystkie owoce i lekko ocukrzyć. Polać syropem owocowym, np. wiśniowym, malinowym lub wieloowocowym. Można też polać sałatkę alkoholem, tj. białym wytrawnym winem, wermutem lub likierem. Odstawić w chłodne miejsce, podawać zimną.

Sałatkę robi się z dowolnie dobranych owoców, łącząc bardziej i mniej soczyste. Jeśli są bardzo soczyste i puszczą dużo soku, nie potrzeba ich polewać syropem, tylko dodać więcej cukru.