Ryż

Ryż można gotować kilkoma sposobami. Pierwszy sposób – to gotowanie w dużej ilości osolonej wody. Dodaje się do niej odrobinę tłuszczu i wrzuca umyty ryż, gotując go aż do miękkości, ale uważając by go nie rozgotować. Wówczas należy go odcedzić i przelać zimną wodą. Tak gotowany ryż jest sypki, nie klei się i można go doskonale zużyć do zimnych sałatek.

Drugi sposób – odmierzoną objętość ryżu, np. szklankę, należy opłukać i zalać dwukrotnie większą ilością wrzątku, posolić i gotować pod przykryciem, aż do wchłonięcia wody. Jeśli pod koniec dodamy troszkę masła lub innego tłuszczu – będzie sypki. Gorący ryż okraszony masłem i posypany zieleniną nadaje się znakomicie do mięs, zamiast tradycyjnych ziemniaków.

Jeżeli ryż gotujemy rano, a chcemy, żeby był gorący na obiad, użyjemy dogotowywacza. Garnek z ryżem należy zdjąć z ognia w momencie, gdy większość wody jest wchłonięta, a ryż jeszcze twardy. Szczelnie zamknięty garnek owinąć gazetami, wstawić między poduszki i starannie otulić kocem. Po kilku godzinach ryż dogotuje się i będzie gotowy do zjedzenia na gorąco. Ter sposób gotowania ryżu bardzo przydaje się na wczasach „pod gruszą”.

Doskonały jest ryż po kreolsku, z którego w krajach śródziemnomorskich przyrządza się różnego rodzaju risotta. Drobno pokrajaną cebulę smaży się kilka minut w oleju, a gdy jest jasnozłota, dokłada się umyty ryż i pruży mieszając, aż wchłonie tłuszcz. Wówczas dolewa się rosół lub wodę (w proporcji 3:2 w stosunku do surowego ryżu) i gotuje 10-15 minut pod przykryciem. Przed podaniem należy dodać trochę masła i widelcem rozdzielić grudki ryżu. W ostatniej fazie gotowania można dodawać do ryżu dowolnie dobrane produkty. Jeśli np. włożymy przecier pomidorowy i dodamy zielony groszek, powstanie doskonałe danie, typowe dla kuchni włoskiej. Ale można dodawać pieczarki i uzbierane w lesie grzyby, szynkę, kiełbasę, gotowane i pieczone mięsa, jajka ugotowane na twardo itp. Kombinacji jest bez liku. Ilość ich zależy od własnej pomysłowości i od dostępnych surowców. Taki sposób przyrządzania ryżu ma tę zaletę, że całe danie obiadowe lub kolacyjne gotuje się w jednym garnku lub na patelni. Na desery gotuje się ryż w mleku, po obgotowaniu go przez 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie.