Ryba gotowana

Ryby z własnego połowu, np. leszcz, płotki, okonie, pęczek włoszczyzny, skórka cytrynowa, sól, 2 jajka, łyżka drobno pokrajanej natki pietruszki, masło

Ryby dokładnie oczyścić, wypatroszyć, umyć i włożyć do wywaru z włoszczyzny przecedzonego przez sito i aromatyzowanego skórką cytryny. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż ryba będzie miękka, uważając aby się nie rozpadła. Gdy ryba ugotuje się, najlepiej zlać wywar i delikatnie wyjąć rybę. Położyć na półmisku, posypać drobno posiekanymi, ugotowanymi na twardo jajkami i natką, polewając stopionym masłem.

Do ryby gotowanej najlepsze są ziemniaki z wody z masłem i zieleniną. Pietruszkę można zastąpić listkami szałwii. Na zimno podaje się gotowaną rybę skropioną cytryną, a do niej osobno majonez. Majonezem każdy polewa sobie te kawałki ryby, z których usunie ości.