Rożenki z wieprzowiny z papryką

400 g wieprzowiny bez kości, 2 strąki słodkiej papryki, 4 małe cebule, olej do smarowania mięsa

Umyte i oczyszczone z błon mięso pokrajać w kawałki o boku 2 cm. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pociąć na kawałki takiej wielkości jak mięso. Cebule umyć i skrajać w dość grube talarki.

Na drewniane lub metalowe szpilki długości ok. 20 cm nadziewać na przemian mięso, paprykę i cebulę, aż do wyczerpania składników. Posmarować po wierzchu oliwą, a potem położyć nad ogniem opierając szpilki np. na kamieniach. Piec ok. 10 minut. Rożenki można też upiec na patelni z tłuszczem, opierając szpilki o brzegi. Tak upieczone mięso podaje się z grzankami lub ryżem na sypko.