Risotto z zielonym groszkiem

350 g ryżu, mała puszka groszku, pół cebuli, 7 łyżek masła, 4 łyżki utartego sera, 3 szklanki rosołu, sól

Na dużej patelni stopić 2 łyżki masła i uprażyć w nim drobno poszatkowaną cebulę. Wsypać przebrany, umyty i sparzony wrzątkiem ryż. Stopniowo dodawać rosół stale mieszając i gotować, aż ryż zacznie mięknąć. Wtedy dodać osączony i podgrzany w maśle groszek, ser i resztę masła. Dobrze zamieszać i jeszcze chwilę gotować, aby ryż był zupełnie miękki, lecz nie rozmazujący się. Podawać risotto bardzo gorące.

Ten rodzaj risotto, które można przyrządzić na jednym palniku, najmilej ugotować na wycieczce. Można tez zabrać je z domu, ale trzeba zapakować je do termosu w chwili, gdy ryż będzie jeszcze twardawy. Dogotuje się w termosie.