Risotto z kiełbasą

350 g ryżu, 300 g kiełbasy, 2 łyżki drobno pokrajanego tłuszczu od szynki lub boczku, średnia cebula, 4 łyżki utartego sera, sól, pieprz

Umyty ryż sparzyć wrzątkiem i podgotować w dwukrotnie większej ilości osolonej, wrzącej wody. Odcedzić, gdy jest jeszcze twardy.

Na patelni podsmażyć pokrajaną w krótkie paski kiełbasę, wkładając ją na stopiony tłuszcz od szynki, dodać drobno poszatkowaną cebulę, a gdy cebula zacznie się złocić, włożyć ryż, posolić i posypać pieprzem. Zamieszać i podgrzewać, aż ryż stanie się miękki. Podając posypać utartym serem.

To danie można w całości zrobić na pikniku, gotując na jednym palniku. Można też zabrać podgotowany ryż z domu i podsmażyć go razem z kiełbasą już w terenie. Do risotta trzeba koniecznie podać coś świeżego: zieloną sałatę, ogórek, pomidor.