Pizza po rzymsku

400 g mąki, 40 g drożdży, 1-2 łyżki oliwy lub oleju, szczypta soli, 4 pomidory, 4 łyżki utartego sera, np. cheddara, 2 łyżki listków bazylii, oliwa do smarowania

Drożdże rozprowadzić w letniej wodzie (może być pół na pół z mlekiem). Na stolnicę przesiać mąkę zmieszaną z solą. Wlać rozmieszane drożdże i wyrabiać starannie 10 minut. Następnie dolać oliwę i dalej wyrabiać, aż ciasto stanie się bardzo gładkie. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Powinno tak wyrosnąć, aby podwoiło swoją objętość.

Ciepłe, wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na 4 okrągłe, dość cienkie placki z kancikiem. Posmarować placki oliwą i ułożyć na nich przesmażone plasterki pomidorów. Posypać utartym serem, solą i pieprzem oraz listkami bazylii. Polać cieniutko oliwą i upiec w piecu chlebowym.