Napoje

Na wycieczce, w terenie pije się więcej niż w domu. Jesteśmy spragnieni, zmęczeni, pragniemy się orzeźwić i ochłodzić czasem ogrzać, a nawet – zaspokoić głód. Zdarzają się i takie okoliczności, że chcemy napić się czegoś dobrego i oryginalnego po prostu dla przyjemności. Na wszystkie te okazje można szybko i bez większego trudu przyrządzić odpowiedni napój ^produktów, które są pod ręką.

Dermatolog Warszawa
http://evimed.com.pl/dermatolog/
Zespół najlepszych lekarzy specjalistów.
Zapisz się wizytę do naszego dermatologa.

Plasterek cytryny, kilka kropli soku owocowego i kosteczka lodu przekształcają zwykłą lub gazowaną wodę w doskonały, orzeźwiający napój gaszący pragnienie. Tę samą rolę spełnia miód z naparem ziół, słodzone koncentraty soków owocowych, dodane do wody owoce roztarte z cukrem itp.

Napoje orzeźwiające można przyrządzać również z herbaty. Jeśli mamy w termosie ocukrzony i oziębiony mocny napar, to dodając mleko, owoce lub zioła wzbogacimy jego smak i uzyskamy świetny napój uzupełniający wycieczkowe menu.

Mleko, kefir, jogurt, serwatkę, śmietankę lub maślankę dostaniemy wszędzie bez trudności. Chociaż wszystkie te produkty mleczne są doskonałe w naturalnej postaci, można je również pić z najróżnorodniejszymi dodatkami – owocami, orzechami, sokiem z warzyw, kawą, czekoladą lub herbatą – według apetytu, ochoty i fantazji.

Pamiętając, że pogoda nie zawsze bywa dla nas łaskawa, musimy też pomyśleć o przygotowaniu czegoś na rozgrzewkę, czym wzmocnimy siły i poprawimy sobie humor, gdy jesteśmy zmarznięci i zmoknięci, a na herbatę lub kawę nie ma gdzie wstąpić. Przy niepewnej pogodzie powinniśmy w zasadzie zabierać ze sobą termos z gorącym płynem – najpraktyczniej z wrzątkiem. Wtedy dla każdego można zrobić inny gorący napój – kawę, herbatę lub kakao – w zależności od życzenia, nawet zupę błyskawiczną.

Chociaż należy unikać napojów alkoholowych, szczególnie w czasie odpoczynku na łonie natury, to jednak zdarzają się takie okazje, jak urodziny, imieniny czy też letnie przyjęcie, kiedy miło podać napój sporządzony na winie lub tzw. long drink skomponowany z wysokoprocentowych trunków silnie rozcieńczonych wodą. Pozwólmy sobie na odrobinę fantazji i w tej dziedzinie. Możliwości jest naprawdę bardzo dużo. Jeśli się trochę postaramy, to atrakcyjnie podane i ciekawie dobrane napoje podniosą nastrój urządzanego przyjęcia. Trzeba jednak pamiętać, aby na poje były dobrze wychłodzone, np. w strumieniu.

Osobny dział stanowią napoje, które chętnie pije się w leci zamiast zupy, szczególnie w terenie, gdy nie ma ochoty na tradycyjny obiad. Przyrządzamy wtedy napój mleczny, owoców albo owocowo-warzywny, rozlewamy go do kubeczków i popijamy nim drugie danie.