Mleko kakaowe

Mleko kakaowe I

Szklanka zimnego mleka, 2-3 łyżeczki rozpuszczalnego kakao z cukrem lub czekolady z cukrem

Kakao wsypać do szklanki, a potem wlać mleko mieszając, aby kakao dobrze się rozpuściło. Najlepiej przeczytać przepis na opakowaniu i zastosować się do podanych tam proporcji i wskazówek. Jeżeli nie jest napisane, że kakao rozpuszcza się w zimnym mleku, to należy zrobić napój gorący, a potem go ochłodzić.

Kubek zimnego kakao i bułka z masłem albo urozmaicona smakowo kanapka stanowią bardzo dobre drugie śniadanie w słoneczny dzień.

 

Mleko kakaowe II

Szklanka mleka, łyżeczka kakao w proszku, 1-2 łyżeczki cukru

Wymieszać w szklance kakao z cukrem, a potem z łyżką zimnego mleka. Następnie wlać gorące mleko i dokładnie rozmieszać. Kakao można pić na gorąco. Jeśli chce się potraktować je jako zimny, orzeźwiający napój, to należy je dobrze wychłodzić w lodówce, a na wycieczkę zabrać je w termosie, aby było bardzo chłodne.