Maślaki duszone

1 kg maślaków, 2 cebule, 2 łyżki masła, pół szklanki śmietany, 2 łyżki drobno pokrajanej naci pietruszki lub koperku, sól

Maślaki oczyścić z igliwia, mchu i ziemi, ściągnąć śliską skórkę. Następnie umyć i pokrajać kapelusze w plasterki, trzonki – w talarki. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokrajać w półplasterki, włożyć do rondla ze stopionym masłem, osolić i poddusić mieszając; nie rumienić. Potem dołożyć grzyby, posolić je niezbyt obficie i dusić przykryte nie dłużej niż 30 minut. Gdy puszczą sok, odkryć i odparować nadmiar soku. Do zagęszczonych grzybów wlać śmietanę i dusić przykryte ok. 15 minut. Podawać posypane drobno pokrajanym koperkiem z purée ziemniaczanym, ryżem lub kaszą na sypko.