Kozaki zapiekane w prodiżu

600 g kapeluszy kozaków, 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, szklanka mleka, sól, szczypta gałki muszkatołowej w proszku, 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki, tłuszcz do wysmarowania prodiża

Kozaki dokładnie oczyścić, umyć i obgotować (10 minut) w osolonym wrzątku. Odlać wodę i osączyć grzyby na sicie. Przyrządzić sos beszamelowy: masło stopić na niewielkim płomieniu w małej ryneczce i dokładnie wymieszać z mąką, aby nie było grudek. Podsmażyć uważając, by zasmażka nie zrumieniła się. Nie zestawiając z ognia, stopniowo rozprowadzać zasmażkę chłodnym mlekiem ciągle mieszając. Doprawić solą i gałką muszkatołową.

Kapelusze grzybów ułożyć w wysmarowanym masłem prodiżu i polać sosem beszamelowym. Można posypać pieprzem. Zapiekać 1 godzinę. Podawać grzyby posypane nacią pietruszki, a do nich – ziemniaki z wody lub ryż na sypko i zieloną sałatę.