Kotlety ze świeżych grzybów

1 kg świeżych grzybów, 2 cebule, 2 jajka, 4 łyżki tartej bułki, łyżka mąki, 4 łyżki masła, sól, pieprz

Grzyby oczyścić, dobrze umyć i drobniutko pokrajać kapelusze i trzony. Cebulę oczyścić z łusek, opłukać i pokrajać w drobną kostkę. Stopić 2 łyżki masła, udusić w nim grzyby i cebulę – lekko osolone i posypane pieprzem. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do ostudzonych grzybów dodać 2 całe jajka i 2 łyżki tartej bułki. Bardzo dobrze wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy lub desce formować małe kotleciki. Obtoczyć je w tartej bułce i usmażyć w gorącym maśle.

Kotleciki z grzybów można podać z surówką z drobniutko po- szatkowanej słodkiej kapusty doprawionej oliwą i sokiem z cytryny.