Kotlety wieprzowe z czosnkiem z rusztu

4 kotlety wieprzowe, 2 ząbki czosnku, sól, 3-4 łyżki oleju, kilka listków dzikiej szałwii, pieprz, 4 strąki słodkiej papryki, 4 pomidory

Drobno pokrajany czosnek rozetrzeć w miseczce z niewielką ilością soli. Wymieszać z olejem i dodać drobno pokrajane listeczki szałwii oraz dość dużo pieprzu. Dobrze wymieszać sos i zamarynować w nim kotlety co najmniej na 15 minut.

Podczas marynowania mięsa przygotowuje się warzywa. Paprykę trzeba umyć, oczyścić z pestek i nasady kielicha oraz pokrajać w długie wąskie paski. Pomidory umyć i przekrajać w poprzek na połowę.

Rozpalić ruszt do bardzo wysokiej temperatury, położyć na nim kotlety i piec 5 minut po obu stronach. Po 2 minutach pieczenia rzucić na ruszt kilka listków szałwii, aby mięso stało się bardziej aromatyczne, i dołożyć pomidory oraz paprykę. Podaje się kotlety razem z warzywami.