Kotleciki z rusztu z cebulą

400 g mielonego mięsa mieszanego: wołowiny, wieprzowiny i – jeśli jest – baraniny, 2 łyżki tartego sera, sól, pieprz, 4 cebule, olej do smarowania mięsa, natka pietruszki

Mięso wymieszać i doprawić na ostro solą, pieprzem i tartym serem. Następnie zwilżonymi rękami uformować z niego małe, podłużne kotleciki w kształcie niedużych serdelków i posmarować je oliwą lub olejem. Położyć na bardzo rozpalony ruszt i piec kilka minut po obu stronach, skrapiając olejem, gdyby wysychały.

Jako jarzynę można upiec na ruszcie duże cebule, obgotowane uprzednio przez ok. 10 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Trzeba je przekrajać w poprzek na połowy, doprawić pieprzem oraz olejem, posypać drobno posiekaną natką pietruszki i zostawić na chwilę, aby się cebule przemacerowały z przyprawami. Piecze się razem z kotlecikami. Upieczone w ten sposób cebule można jeść na gorąco lub na zimno.