Kompot i sok z czarnych jagód

Kompot z czarnych jagód I

1 I czarnych jagód, 2 łyżki cukru

Przebrane i umyte jagody włożyć do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików i zalać wrzącą wodą (2 szklanki) z rozpuszczonym w niej cukrem. Można dodać więcej cukru, jeśli kompot ma być bardzo słodki. Słoiki zakręcić czystymi wyparzonymi wieczkami i wstawić do garnka z gorącą wodą. Doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować na słabym ogniu 15 minut, po czym wyjąć i odstawić do wystygnięcia, przewrócone do góry dnem.

Kompot z czarnych jagód można podawać nie tylko jako bardzo smaczny deser, ale także w celach leczniczych przy biegunkach i chorobach jelit.

Praca Holandia
http://praca.sherpaforce.pl/oferty-pracy-w-holandii
Oferty pracy w Holandii.
Praca za granicą w nowym wymiarze.

Kompot z czarnych jagód II

1 I czarnych jagód, 4 łyżki cukru, 2 szklanki soku wyciśniętego z jagód

Przebrane i umyte jagody wrzucić na gorący sok z rozpuszczonym w nim cukrem. Zagotować jeden raz i wlać do gorących, wygotowanych słoików. Zakręcić wygotowanymi wieczkami i zostawić do wystygnięcia, przewrócone do góry dnem.

Nektar z czarnych jagód 1 I czarnych jagód, 2 łyżki poziomek, cukier do smaku Jagody i poziomki przebrać, a potem zmiksować w młynko-mikserze w takiej ilości wody, aby przykryła jagody. Przetrzeć przez gęste sito. Pozostałe pestki przelać gorącą wodą i jeszcze raz przetrzeć. Dosłodzić do smaku. Doprowadzić nektar do wrzenia i odszumować. Gorący przecier wlać do idealnie czystych, wygotowanych butelek, zakręcić zakrętką i pasteryzować ok. 25 minut. Studzić butelki odwrócone do góry dnem. Nektar można też pasteryzować w słoikach twistowych.

Sok z czarnych jagód

1 kg czarnych jagód, 250 g cukru

Do dużego garnka wlać gorącej wody, a potem wstawić do niego pusty czysty garnek, najlepiej kamienny, na podstawce.

Duży garnek obwiązać podwójnie złożoną gazą lub tetrą i wsypać na nią owoce przesypane cukrem. Garnek przykryć szczelnie ciężką pokrywką, a wodę doprowadzić do lekkiego wrzenia. Brzegi gazy, dla lepszego umocowania, można związać na krzyż na pokrywce. W czasie parowania, które będzie trwało ok. 1 godziny, sok będzie skapywał do wewnętrznego garnka. Po odparowaniu gorący sok należy od razu nalewać do wygotowanych butelek i szczelnie korkować. Odwrócone do góry dnem butelki najlepiej wstawić pod koc, aż do wystygnięcia. Butelki można zastąpić słoikami twistowymi.

Sok z czarnych jagód można pić bez żadnych dodatków, robić z niego koktajle oraz użyć do celów leczniczych przy biegunce. Czarne jagody w soku własnym I (proporcja na 2 słoiki 0,5-litrowe) 1,75 I czarnych jagód, 3 łyżki cukru

Jagody przebrać i umyć. Wygotować słoiki i pokrywki twistów. Do garnka wsypać cukier, skropić go wodą i rozpuścić na syrop, gotując na słabym płomieniu. Do syropu wsypać jagody i zagotować przykrywając pokrywką. Do gorących słoików włożyć gotujące jagody, zostawiając 0,5 cm wolnej przestrzeni. Zakręcić mocno suchymi pokrywkami i postawić słoiki dnem do góry, aby wystygły. Jeżeli sok nie wycieka, nadają się do przechowywania.

Jagód zakonserwowanych w ten sposób używa się w zimie do przygotowania zupy jagodowej, koktajlów mlecznych lub śmietankowych i kompotu albo polewa się nimi makaron. Można też zjeść je ze śmietaną i cukrem lub dosmażyć na dżem.