Kasze

Kasze mają podobne zastosowanie jak ryż. Są świetnym dodatkiem do zupy lub drugiego dania, a na słodko – z rodzynkami albo suszonymi śliwkami – zastąpią deser. Zapaleni wędkarze chętnie zjedzą pęczak, np. do smażonej kiełbasy, wiedząc że to, co pozostanie z obiadu, dostaną jako przynętę na ryby. Kasze przydają się też w innych okolicznościach. Warto umieć je gotować, gdyż w razie choroby, jeśli trzeba zachować dietę, są one obok ryżu znakomitym lekarstwem i ratunkiem.

Podłogi Haro Warszawa
http://vipparkiet.pl/haro/
Dobierzemy podłogi idealne dla Twojego wnętrza.
W naszej ofercie znajdują się panele laminowane firmy Haro.

Istnieją dwa sposoby gotowania kasz: rozklejanie i gotowanie na sypko. Typowym przykładem potrawy z kaszy rozklejanej jest krupnik lub kleik, a kaszy ugotowanej na sypko – kasza gryczana albo pęczak jako dodatek do drugiego dania. Sposób gotowania wybiera się zależnie od potrawy i pożądanej konsystencji kaszy. Uzyskuje się ją regulując proporcje płynu dodawanego do suchej kaszy. Grubsze kasze wymagają więcej płynu i dłużej się gotują.

Aby dobrze ugotować kaszę na sypko, trzeba wiedzieć ile dodać do niej wody. Na szklankę kaszy gryczanej bierze się 1,5 szklanki wody, do kaszy jaglanej dodaje się prawie 2 szklanki, do jęczmiennej – pełne 2 szklanki, a do pęczaku – 3 szklanki. Przy gotowaniu kasz na sypko kolejność czynności jest następująca: kaszę należy odmierzyć, przebrać i umyć. Następnie odmierzyć właściwą ilość wody, zagotować ją, osolić, dodać pół łyżeczki tłuszczu i odmierzoną kaszę. Zagotować mieszając. Przykryć szczelnie i dogotować na małym ogniu lub w dogotowywaczu.

Jeśli w czasie letnich wędrówek natrafimy na funkcjonujący jeszcze piec chlebowy, to warto pokusić się o zrobienie pizzy. Będzie to nie tylko świetna potrawa, ale także sporo radości przy jej wykonywaniu.