Kasza gryczana na sypko w dogotowywaczu

2 szklanki kaszy, 4 łyżeczki masła, sól, 1,5 szklanki mleka

Zagotować półtora razy tyle wody pół na pół z mlekiem, ile jest kaszy. Na wrzątek wsypać kaszę, posolić i dodać masło. Gotować, dopóki mleko nie wsiąknie w kaszę, a wówczas przywiązać pokrywkę szczelnie do garnka sznurkiem, poprzez ucha, owinąć gazetami, a następnie kocem i swetrami; zostawić na 2-3 godziny.

Kasza wstawiona po śniadaniu będzie gotowa, gdy wrócimy ze spaceru na obiad. Garnek z kaszą owinięty kocem można zabrać na wycieczkę autem. Zjemy kaszę na biwaku.

Sypką kaszę podaje się na gorąco z masłem lub skwarkami do zsiadłego mleka, jajek sadzonych albo do jajecznicy i do mięs z sosami. Wtedy nie trzeba jej krasić. Zawsze można ją posypać zieleniną, tj. drobno pokrajaną natką pietruszki lub koperkiem.