Grzyby duszone z pomidorami

1 kg grzybów, najlepiej borowików, ale mogą być koźlarze, podgrzybki albo maślaki (bez skórki), 2 łyżki masła, 2 cebule, 4 spore mięsiste pomidory, 4 duże ziemniaki, szklanka śmietany, 2 łyżki drobno posiekanego koperku, sól

Grzyby oczyścić, umyć i pokrajać w dość grube plastry, a trzony – w cienkie plasterki. Obgotować je w osolonej, wrzącej wodzie. Stopić w rondlu masło i obsmażyć w nim grzyby razem z drobno pokrajaną cebulą. Ułożyć na dnie warstwę grzybów z cebulą, na niej plastry pomidorów, a na wierzchu – warstwę surowych ziemniaków pokrajanych w niedużą kostkę. Posolić ziemniaki, podlać odrobinę wody, przykryć i dusić co najmniej 30 min. Następnie wlać śmietanę i dusić jeszcze, aż ziemniaki będą miękkie. Posypać drobno posiekanym koperkiem. Podawać z fasolką szparagową z wody polaną masłem.