Grzyby „au gratin”

1 kg świeżych grzybów (prawdziwków, maślaków i podgrzybków), cebula, łyżka mąki, łyżka masła, pół szklanki śmietany, 3 łyżki tartego sera, 3 łyżki tartej bułki, sól, pieprz

Grzyby oczyścić, odciąć trzonki, umyć. Małe kapelusze pozostawić w całości, duże pokrajać na ćwiartki, trzonki pokrajać w plasterki. W rondlu stopić masło i podsmażyć w nim drobno poszatkowaną cebulę, a potem grzyby osolone i posypane pieprzem. Przykryć i dusić aż zmiękną. Łyżkę masła rozgrzać i rozetrzeć na patelni z mąką, podlać śmietaną robiąc gęsty sos. Wlać sos do grzybów i chwilę dusić. Potem masę grzybową włożyć do wysmarowanego masłem ogniotrwałego naczynia, posypać serem i tartą bułką, zapiec w gorącym piekarniku. Podawać posypane zieleniną, z ziemniakami z wody.