Befsztyki z rusztu

4 befsztyki, oliwa do natłuszczenia

Grube filety wołowe posmarować oliwą lub olejem i położyć na mocno rozgrzany ruszt. Jeśli mają być krwiste, piec po ok. 5 minut po każdej stronie, jeśli mają być dopieczone – dłużej.

 

Befsztyki z rusztu na ostro

4 befsztyki, 2 łyżki octu, 2 łyżeczki musztardy, ząbek czosnku, szklanka oleju, 2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku lub macierzanki

Przygotować ostry sos z octu, musztardy, roztartego czosnku, oleju i ziół. Wszystkie składniki wymieszać razem, najlepiej małą trzepaczką do piany. Zamarynować w tym sosie befsztyki co najmniej na 1 godzinę, a można je zostawić w chłodzie nawet na kilka godzin.

Na rozpalony ruszt kładzie się wilgotne befsztyki i piecze po 5 minut po każdej stronie, skrapiając je sosem z marynaty. W ostatniej chwili dobrze jest rzucić na ruszt kilka gałązek macierzanki – befsztyki będą pięknie pachniały. Podaje się befsztyki skropione cytryną lub z płatkiem surowego masła na wierzchu. Do befsztyków – sałata lub sałatka z pomidorów oraz chleb albo ziemniaki. Marynowane w ostrym sosie befsztyki można również tradycyjnie usmażyć na patelni.